Ajándékbolt nyitás feltételei 2024

Szerző: | 2024. 04. 22. | Blog, Egyéb kategória, Üzletnyitás

Melyik fázisban vagy éppen?

 § Cégalapítás §

Olvasási idő: 3 minutes

Ha már régóta dédelgetett álmod, hogy saját ajándékboltot nyiss, de úgy érzed, mintha egy kusza erdőbe tévedtél volna az engedélyek és a jogszabályok labirintusában, akkor jó helyen jársz! Az ajándékbolt nyitás feltételei 2024 cikkünk éppen azért íródott, hogy megosszuk veled tudásunkat és tapasztalatainkat, valamint segítsünk neked átláthatóvá tenni ezt a néha gubancosnak érezhető útvesztőt. Ne aggódj, mert minden lépésben gyakorlati segítséget is kérhetsz tőlünk!

Első körben egy gyorslistát állítottunk össze, ami pontokba szedi a legfontosabb információkat, de ezeket az Ajándékbolt  nyitás feltételei 2024 cikk alatt részletesebben is kifejtjük. Akkor lássuk, álljunk is neki, íme a lista:

 1. Kell pénztárgép
 2. Üzemorvos (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 3. Munkahelyi kockázatelemzés (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 4. Kémiai kockázatelemzés
 5. Egyéni védőeszközök juttatásának rendje (1 bejelentett vagy alkalmilag bejelentett embertől)
 6. Veszélyes anyagok bejelentése (tisztítószerek is annak számítanak)
 7. HACCP dokumentáció (amennyiben élelmiszerrel is fogsz kereskedni)
 8. Érintésvédelmi minősítő irat | Érintésvédelmi felülvizsgálat
 9. Tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat | Erősáramú berendezések felülvizsgálata | Tűzvédelmi minősítő irat
 10. Tűzvédelmi oktatás
 11. Munkavédelmi oktatás
 12. Mentőláda
 13. Tűzvédelmi készülék (Poroltó)
 14. Táblák kihelyezése
  1. Kijárat
  2. Tűzvédelmi készülék jelzése
  3. Mentőláda jelzése
  4. Tűzeseti főkapcsoló jelzése
  5. Segélyhívó számok
  6. Polcok teherbírásának jelzése
 15. Egyéb dolgok, amiket ki kell helyezni: Vásárlók könyve, pénztárgép száma
 16. Zajkibocsátási határérték (ha zenét szolgáltatsz, akár rádió, háttérzene, stb.)

 

Bejelentés vagy engedélykérés

Az ajándéktárgy kiskereskedelme (4778 TEÁOR szám alatt) tevékenységhez külön engedély NEM szükséges, azonban bejelentésköteles. Ha a tárgyak mellett esetleg üdítőt, vagy élelmiszert (rágó, csoki, nyalóka, bonbon stb.) is szeretnél forgalmazni, akkor a bejelentésen túl még HACCP rendszert is működtetned kell. Utóbbiról később fogsz tudni olvasni.

A bejelentést tehát minden esetben meg kell tenned az önkormányzat felé. Itt se gondolj túl nagy dologra! Bejelented, hogy az adott helyen kereskedelmi tevékenységet fogsz folytatni, ők pedig küldenek egy papírt, hogy rendben van, és nyilvántartásba vesznek. Ezt követően azért számíts arra, hogy általában 30 napon belül kimennek ellenőrizni az üzleted, de ez is csak arra szolgál, hogy megnézzék, hogy minden törvénynek megfelel-e az ajándékboltod.

HACCP (ha élelmiszert is fogsz forgalmazni)

Ettől sem kell megijedned! Ez az Európai Unióhoz való csatlakozásunkból eredő követelmény, hogy HACCP minőségbiztosítási rendszerre van szükség élelmiszer kereskedelem esetén. Ennek keretein belül van biztosítva, hogy az egyes élelmiszerek és alapanyagok nyomon követhetőek legyenek, megfelelő hőmérsékleten legyenek kezelve, valamint tárolva. Ez a rendszer magában foglalja többek között a HACCP folyamatirányítási kézikönyvet, veszélyelemzést, önellenőrzési tervet, allergén anyag táblázatot, naplózást stb. Minden esetben egyedi igényekre szabottan készül, de nyugodtan számíthatsz ebben a folyamatban is a segítségünkre! Ingyenes konzultáció keretében átbeszéljük, és egyszerűsítjük számodra ezt a procedúrát.

Egyedül fogod vinni a boltot vagy lesz alkalmazottad?

Ha abban gondolkozol, hogy lesz alkalmazottad, akár alkalmilag is (egyszerűsített, napi bejelentéssel), akkor tudnod kell, hogy amíg a boltodban dolgozik, addig te vagy felelős az ő egészségügyi állapotáért munkaidőn belül. Ez azt takarja, hogy kell neki adnod egyéni védőeszközt (például munkacipőt vagy a takarításhoz szükséges védőfelszerelést), melyet az egyéni védőeszközök juttatások dokumentumba kell rögzíteni egy munkavédelmi szakembernek.

Ezen kívül szükséged lesz egy munkahelyi kockázatelemzésre és kémiai kockázatelemzésre. Utóbbi csak akkor kell, ha takarítószereket használsz, de ha élelmiszert is forgalmazol, meg gondolom azért az üzletedet is tisztán és higiénikusan szeretnéd tartani, így erre szükséged lesz, mert törvény írja elő, hogy milyen tisztítószereket vagy köteles használni. Ezeket még az NNK-nak is be kell jelentened, mert hivatalos „veszélyes anyagnak” számítanak.

A kémiai kockázatelemzés és a veszélyes anyagok bejelentése akkor is szükséges, ha nem lesz alkalmazottad.

Pénztárgép

Mivel kereskedelemről van szó, így mindenképpen szükség van pénztárgépre, és a pénztárkép kódját is ki kell helyezned jól látható helyre.

Érintésvédelem | Tűzvédelem

Akár saját ajándékboltról van szó, vagy csak bérled a helyiséget, mindenképpen szükséged lesz érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatra! Ennek az az oka, hogy biztosítsd, hogy semmi ne tudjon veszélyeztetni téged vagy az üzletedet, és hogy minimalizálva legyen a tűz kockázata.

Ezt a felülvizsgálatot csak olyan szakember végezheti el, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel. Ez azt jelenti, hogy nem csupán érteni kell a villanyszereléshez, hanem külön vizsgát is kell tennie annak érdekében, hogy felülvizsgálatot készíthessen.  Csapatunkban olyan szakemberekkel dolgozunk, akik rendelkeznek ezzel a szükséges vizsgával, így ebben is segítségedre lehetünk.

A tűzvédelem fontos kelléke még a poroltó készülék is. Ha nincs galériád vagy pincehelyiséged, tehát csak egy szintes az üzleted, akkor elegendő egyet kihelyezned, azt is jól látható helyre. Tartsd ott, ahol a jelölés is mutatja, és évente vizsgáltasd ezt is felül. Ha elszeretnéd kerülni a büntetést, akkor még véletlenül se használd ajtótámaszként, és nem szerencsés fűtőtest vagy hősugárzó mellé se rakni.

Tűz – és munkavédelmi oktatás – másképp

Gondolom már találkoztál ilyen oktatással, és most sóhajtasz egy nagyot, hogy már megint az az unalmas, száraz anyag, minek ez… Jó hírünk van! Mi sem szerettük ezt a rém egyhangú, szürke tananyagot, viszont a Megvédelek.hu-nál van egy olyan online elérhető tűzvédelmi és munkavédelmi oktatási rendszer, ami animált videók segítségével vezet végig a tananyagon, így körülbelül 25 perc alatt, játékosan végig is tudsz rajta menni. Arról nem is beszélve, hogy ha képeken / videón látod, hogy mit is kell egy szükséges vészhelyzetben csinálni, sokkal jobban megmarad, mint monoton törvényi paragrafusokat olvasva. Ezt az új generációs rendszert most 2 főig ingyenesen adjuk, így rizikó nélkül ki tudod próbálni.

Mindenben – amit az Ajándékbolt nyitás feltételei 2024 cikkben olvastál – a Megvédelek.hu profi csapata segíteni tud. Ha esetleg valamire mégsem tudnánk azonnal választ adni, akkor is olyan korrekt stratégiai partnerekkel dolgozunk együtt, akik rendelkezésünkre állnak, így gyors visszajelzéssel tudunk szolgálni. Ingyenes konzultációt is tudsz kérni, csak írj nekünk!

Ha bármi kérdésed van nyugodtan fordulj hozzánk, minden felsorolt pontban tudunk neked segíteni!

Beszélnél valakivel a terveidről?

Jelentkezz ingyenes online konzultációra! KATT IDE!

Küld el magadnak a cikket emailben

Jelentkezz

ingyenes

online

konzultációra!

Kérlek ezeket pipáld ki

4 + 3 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk